2005-07-06 Tarihli Basın Açıklaması..

BASIN AÇIKLAMASI

1 Temmuz 2005 tarihinden itibaren tüm Kamu Kurumları, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Yeşil Kart mensubu hastaların ilaç alımlarında “Ucuz Eşdeğer İlaç Uygulaması”  başlamıştır.

İlaç Fiyat Kararnamesi “Referans olarak alınacak ürünlerin eczacılar tarafından  ulaşabilir olması gerekir.Bu amaca tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az beş  ay piyasada bulunma ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az yüzde bir pazar payına sahip olması gözetilir.” şeklindedir.

Ancak, ruhsat alıp üretilmeyen ve fiyat almayan ilaçlar eşdeğer uygulamasına dahil edildiğinden gerçekçi olmayan fiyat farkları oluşmuş ve hastalar bu fiyat farklarından dolayı zor durumda kalmıştır.

-Ucuz eşdeğer ilaç uygulamasında sistem, piyasada bulunmayan, fiyatları yıllar öncesinde kalan fiyatları değerlendirmektedir.

-Eşdeğer ilaç listeleri sistemde yanlış tanımlandığı için eşdeğer olmayan ilaçlar eşdeğer gibi görünmektedir.

Tüm bu sorunlar;

• Hastanın ilaca ulaşmasına engel olmaktadır.

• Fiyat farklarını hastalar ödeyemediği için ilaç alamamaktadır.

Sorun ilgili makamlara aktarılmış olmasına rağmen hala çözüme ulaşmamıştır.

Hayati öneme haiz ilaç bedellerinin bile neredeyse tamamının hasta tarafından  ödendiği  sağlık hizmeti kabul edilmez bir durumdur.

Halk sağlığının korunması ve sağlık hizmetinin aksamaması için uygulamanın sorunlar giderilinceye kadar ertelenmesini talep ediyor, Basın aracılığı ile tüm yetkilileri  göreve davet ediyoruz.

Tüm Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla.

31.BÖLGE KOCAELİ ECZACI ODASI