ECZACI "MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ ELLERİMİZDE" DEDİ...
ECZACI "MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ ELLERİMİZDE" DEDİ.
Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen "Mesleğimden Elini Çek!" mitingine katılan binlerce eczacı, eczane teknisyeni ve eczacılık öğrencisi "Mesleğimizin geleceği ellerimizde!" mesajı verdi.
İstanbul, Bursa, Diyarbakır, Zonguldak, Kocaeli ve Amasya eczacı odaları tarafından düzenlenen mitingde Başbakanın marketlerde ilaç satmak için çalışma başlattıkları yönündeki sözlerine büyük tepki vardı. Eczacılık fakültesi öğrencileri miting için getirdikleri manav tezgahlarına ilaçları meyve sebzelerle yan yana koyarak, alışveriş sepetlerinde ilaç kutuları taşıyarak ironik bir protesto gerçekleştirdiler.
İlaç Takip Sistemi de eleştirilerin odağındaydı. "İlacı ve hastayı neden takip etmek istiyorsunuz?" yazılı pankartın arkasında yürüyen grup ellerinde temsili karekod okuyucular taşıdı, üstlerine giydikleri karekod baskılı tişörtlerle İTS'yi protesto etti.
Dün saat 11.00'den itibaren Tepe Nautilus alışveriş merkezi önünde toplanan binlerce kişi eczacılık mesleğine yönelik tehditlere dikkat çekmek için siyah önlükler giydi, siyah şapkalar taktı. Ellerinde "Mesleğimden elini çek!" yazılı siyah balonlar taşıyan eczacıların oluşturduğu kortejin en önünde de "Mesleğimden Elini Çek!" yazılı pankart vardı. Kortejin arkasında mitingi düzenleyen odaların bayrakları ve diğer pankartlar sırasıyla yer aldı. Kortej İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
Arama noktalarından geçenler alana girdiğinde kürsüden "Anneler Gününüz kutlu olsun" yazılı pankart açıldı. Gaziantep Eczacı Odası eski başkanı Ecz. Atilla Erbudak kürsüden meslektaşlarına okuduğu şiirlerle seslendi. Kürsüden yapılan "Karanlığı dağıtıyoruz" çağrısıyla üstlerindeki siyah önlük ve şapkaları tersine çeviren eczacılar kendi renklerine yani beyaza büründüler.
Mitinge katılarak destek veren İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Kadir Öğüt de kürsüden eczacıları selamladı.
İlk konuşmayı yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Semih Güngör 14 Ocak 2007'de aynı meydanda yaptıkları "Büyük Eczacı Mitingi"ni anımsatarak o gün orada mesleğe sahip çıkma sözü verdiklerini söyledi. "Bugün mesleğimizin üzerine çöken karanlık daha da ağırlaşıyor" diyen Güngör, ülkede eczacılık mesleği hâlâ ayaktaysa bunda eczacıların örgütlülüklerinin büyük payı olduğunu belirtti. Kendilerine "Mesleğinizin üzerindeki eller kimin?" diye sorular yöneltildiğini söyleyen Güngör, "Eczacının iflasından kazançlı çıkacaklar kimlerse mesleğimizin üzerindeki eller de onların elleridir!" dedi. İlaç Takip Sistemi, OTC, ilaç reklamı, ilacın marketlerde satılması gibi karşı çıktıkları birçok düzenlemenin tamamının Türkiye'de yeni bir ilaç düzeni kurulması çabası olduğunu dile getiren Güngör, "Bizler bir sağlık emekçisi olarak ilaçtaki bu yeni düzenin sonuçlarını biliyoruz. Bunun için buna DÜZEN değil, KAOS diyoruz" diye konuştu. Mesleği eczacıların elinden almak isteyenlere seslenen Güngör "Onbinlerce eczacının mesleki örgütlülüğüne ve bilinçli kararlılığına gücünüz yetmez! Mesleğimizden elinizi çekin" diyerek konuşmasını bitirdi.
Daha sonra söz alan Bursa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Kıvanç Atmaca "Anneler Gününde birilerine inat anamızı da aldık geldik diyenler hoş geldiniz" diyerek katılımcıları selamladı. 4 Aralık 2009'daki kapatma eyleminde ortaya konan talepleri hatırlatan Atmaca, bunların hiçbirinin gerçekleştirilmediğini, dahası her geçen gün sıkıntıların daha da arttığını ifade etti. İlaç Takip Sistemiyle ilacın değil eczacının takip edileceğini vurgulayan Atmaca, eczacıların halk sağlığına sahip çıkmak için canlarını ortaya koyduklarını belirtti. Atmaca, Türki cumhuriyetlerden alınan sahte eczacılık diplomalarıyla eczane açmak isteyenlere karşı mesleğini ve halk sağlığını koruyan oda başkanlarının saldırıya uğradığını belirterek saldırıya uğrayan oda yöneticilerinin yanında olduklarını dile getirdi. Sağlık Bakanının sağlıkta dönüşüme karşı çıkan meslek örgütlerini kapatmakla tehdit ettiğini söyleyen Atmaca, "Suçumuz neymiş? Sosyal devleti savunmak, toplum sağlığını öncelemekmiş suçumuz" diye konuştu. Atmaca "Tıpkı bu meydanı siyahtan beyaza çevirdiğimiz gibi, toplumsal sağlığımızı ve geleceğimizi de karanlıktan aydınlığa çıkaracağız. Geleceğimiz ellerimizde" sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ecz. Sema Karagülle eczacı meslektaşlarının Anneler Gününü kutlayarak ve emeğin başkenti Zonguldak'tan selam getirdiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Karagülle "Zonguldak Eczacı Odası bugün burada. Bugün burada olamayan Ankara'daki, Trabzon'daki, Eskişehir'deki, Batman'daki, Edirne'deki, Erzurum'daki, Antalya'daki yani tüm Türkiye'deki eczacı meslektaşları için burada" dedi. Mesleki sorunların giderek ağırlaştığı bir ortamda suskun kalmanın dayanılmaz ağırlığına tahammül edemedikleri için alanlara çıktıklarını belirten Karagülle, "Mesleğimizle alakası olmayan kişilerin mesleğimizin üzerinde söz sahibi olma girişimlerine, kapalı kapılar ardında planlanan oyunlara sessiz kalarak ilacın üretiminden hastaya sunulmasına kadar tek yetkili olan bizleri saf dışı bırakmaya çalışanlarla suç ortaklığı yapamazdık" diye konuştu.
Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Üzeyir Korkmaz "Sevgili yurttaşlarım" diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: "Yurttaşlarım diyorum. Neden? Çünkü bu mesele, bu miting eczacının derdi değildir, yurttaşın derdidir. Burada sağlığa yapılan saldırılar sadece eczacıya değil yurttaşın haklarına yapılan saldırılardır. Burada iç içe bir saldırı vardır. Sermaye çevreleri, uluslararası sermaye, eczacıya saldırmaktadır, ama iktidar halkın sağlığına saldırmaktadır. Paralı hale getirmektedir. İşte bizler bunun için buradayız." Korkmaz alanı dolduranların yurttaş olma bilincine varmış kişiler olduklarını belirterek Anneler Gününde alanı dolduran annelerin de hem kendilerinin, hem ülkelerinin, hem de çocuklarının geleceğinin sorumluluğunu duydukları için ellerinin öpülesi olduğunu dile getirdi.
Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ecz. Sinan Özçelik ise "Birileri dese ki bizler eziliyoruz. Birileri dese ki haklarım gasp ediliyor. Ve aynı kişiler dese ki ben hakkımı savunmuyorum. Aynı kişiler dese ki ben yargıya da gitmiyorum. Aynı kişiler dese ki yargıya gidenlere de karşıyım. Aynı kişiler dese ki direnmeye gerek yok, eyleme gerek yok. Bu kişiler kimler olabilir?" diyerek mitinge katılmayacağını açıklayan Türk Eczacıları Birliği yöneticilerini eleştirdi.
Mitingin Türkiye'de eczacılık tarihinin en önemli eylemi olduğunu söyleyen Özçelik, bu mitingden sonra bir kırılma noktası yaşanacağını ifade etti.
Amasya Eczacı Odası Başkanı Ecz. Besim Gökalp mitingin uzaması nedeniyle kısa bir konuşma yaparak katılımcıları selamlamakla yetindi. Alanı dolduran meslektaşlarına seslenen Gökalp "Bu sinerjiyi sizlerle birlikte yaşamak bizlere onur veriyor" dedi.
Mitingde son olarak Marmara Eczane Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Yalçın söz aldı. Yalçın eczane teknisyenlerinin günlerinin tamamını eczacılarla geçirdiklerini belirterek, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun her gün değişen politikalarını halka anlatmakta zorlanıyoruz ve böylece belirsizlik içine giriyoruz. 80 bin eczane teknisyeni adına konuşuyorum. Eczacının her sorunu bizim sorunumuzdur. Eczacı bizden, biz eczacıdan ayrı düşünülmemelidir. Eczaneler için verilecek her karar bizi de etkileyecektir" diye konuştu.
Konuşmaların sona ermesinin ardından Bulutsuzluk Özlemi sahne alarak alandakilere bir konser verdi.