Reçete Dağıtım Ünitesi
KOÜ Tıp Fakültesi nde faaliyete geçecek olan Reçete Dağıtım Ünitesi kanalıyla reçete karşılama sırasına girmek isteyen eczanelerimizin
10 Haziran 2006 mesai bitimine kadar ekteki protokolü imzalayarak Odamıza ulaştırmaları gerekmektedir.
NOT: Sisteme Körfez-Derince-İzmit ve İzmit e bağlı Beldeler dahil olabileceklerdir.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ YATAN HASTA REÇETELERİNİN KOCAELİ ECZACI ODASI REÇETE DAĞITIM ÜNİTESİ TARAFINDAN KARŞILANMASINA İLİŞKİN PROTOKOL ÜN UYGULAMA ESASLARI:
1- Yatan Hasta Reçete Dağıtım Ünitesi (RDÜ) Odanın belirlediği nöbet, gün ve saatleri dışında açık olacak ve 09:00 ila 19:00 saatleri arasında hizmet verecektir.
2- Reçeteler günün belirli saatlerinde hastane personeli ve / veya hasta yakınları tarafından hastane eczanesine ulaştırılacaktır. Buradaki işlemler tamamlandıktan sonra (Eczanemizde Yoktur, Yatan Hasta Kaşesi, Başhekimlik Mühürü ) Eczacı Odası RDÜ ne ulaştırılacaktır. RDÜne saat 10:00,14:00,17:00de ulaşan reçeteler sıradaki eczaneye faks çekilerek bildirilecektir..
3- RDÜ de görevli personel tarafından teslim alınan reçeteler sıradaki eczaneye karne ön yüzü fotokopisi ile birlikte faks edilecektir. İlaç teslimi sırasında eczanece getirilen reçete çıktısındaki ilaçların kamu fiyatı toplamı tutarı eczanenin limitinden düşülmek üzere bilgisayara kayıt edilecektir.
4- Reçeteler BAĞ-KUR,EMEKLİ SANDIĞI ve SSK olmak üzere 3 gurupta değerlendirilecektir.
5- Yatan hastaların karneleri ve sevk evrakları, kesinlikle RDÜ de alı konmayacaktır. Gerekli olan evrak fotokopi ile çoğaltılarak alınacaktır.RDÜ de reçetelerin ikinci nüshasına da (karnede kalan) 1. no.lu kaşe basılacaktır. İlaçların tesliminde ilaçları alan hasta yakını ve/veya hastane personelinin kimlik bilgisi ve imzası alınacaktır.
6- RDÜ tarafından sıradaki eczaneye fakslanan reçete muhteviyatı 2 saat içersinde 1 adet reçete çıktısı ile birlikte RDÜ ne teslim dilecektir. RDÜ ne ulaşan ilaç ve serumlar kayıt defterine alınan imza karşılığı hastane personeli veya hasta yakınına teslim edilecektir.
7- Limiti dolan eczanelerin reçeteleri Oda Katkı payı tahsil edilerek ilgili eczaneye imza karşılığı teslim edilecektir. Katkı payı ödenmeyen reçeteler teslim edilmeyecektir.
8- RDÜ uygulama kapsamı içinde olmayan yatan hasta reçeteleri için işlem yapmayacaktır.
9- Mesai saatleri dışında yazılan yatan hasta reçetelerinin o günkü nöbetçi eczanelere ait olmaması durumunda RDÜ kaşesi vurulmayacaktır. Nöbetçi eczaneler tarafından karşılanan reçeteler 5 iş günü içersinde kaşelenecek ve ilgili eczanelerin limitinden düşülecektir. 5 iş gününü aşan reçeteler onaylanmayacaktır.
10- Nöbetçi eczane RDÜ sıralamasında yer almasa da RDÜ onayı için katkı payı alınacaktır.
11- Eczacı Odası RDÜ de çalışan personelin maaş, SSK , stopaj, tazminat büro giderleri v.b. sıralamaya giren tüm eczanelerce verilen katkı payları ile karşılanacaktır. Katkı payı % 1 den az %3 den çok olmamak koşulu ile Eczacı Odası Yönetim Kurulu ca belirlenecek ve her yıl başında eczanelere duyurulacaktır.
12- Eczanelerin karşılayacağı reçete limitleri Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek ve gerekli görüldüğü durumlarda önceden ilan edilerek sıralama başına gelindiğinde değiştirilebilecektir.
13- Yatan hasta dışında ayakta tedavilerde günlük eczanelere gelen reçetelerde oluşan eksiklerin tamamlanması işlemi RDÜ personelince yapılmayacaktır.
14- Eczane sıralaması sıraya girmek için başvuran eczanelerin ruhsat tarihlerine göre düzenlenecektir.
15- Sıralamaya İzmit, İzmit Merkeze bağlı Belde eczaneleri, Derince ve Körfez eczaneleri girecek. Uygulama başlangıcında sıraya dahil olmamış eczaneler dilekçe ile Eczacı Odası na başvuracak, Yönetim Kurulu Kararının ardından 15 gün süre içerisinde sıralamaya listenin en altından ilave edilecektir.
16- Uygulama yerleştikten sonra, İl içi konsolide kurumları da belirli bir sıra dahilinde sisteme eklenecektir.
17- Sıraya girecek eczanelerinin anlaşmalı olduğu tüm kurumların yatan hasta sıralamasına girmesi zorunludur.
18- RDÜ reçeteleri eczanelere kaşe ve imza eksiği olamadan teslim edecektir. İlaçların kurumlarca geri ödenme koşulları RDÜ nün sorumluluğunda olmayıp, sorumluluk eczaneye aittir.
19- Eczaneler reçeteleri BUT çerçevesinde karşılamakla yükümlüdür.
20- Eczacı Odası Yönetim Kurulu gerekli gördüğünde protokolde değişiklik yapma hakkına sahiptir.
21- Eczaneler KOÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ile Kocaeli Eczacı Odası arasında imzalanan RDÜ Protokolü ile protokolün uygulama esaslarına uygun davranacağını kabul ve taahhüt eder .
22- Sırası gelen eczanenin hayati bir mazereti olması durumunda Oda Yönetim Kurulu na yazılı başvurusuna istinaden ilgili eczanenin sıra hakkı korunmak şartı ile sırası bir sonra ki eczaneye atlatılabilir.
23- Sıra atlatmak isteği alışkanlık haline getirilmesi durumunda ilgili eczane yazılı olarak uyarılır, devamı halinde 2 periyot listeden çıkarılır.
24- Sürekli ve kasıtlı olarak günlük yatan hasta reçetelerini karşılamayı aksatan eczaneler (gerekli yazılı uyarı yapıldıktan sonra) sıralamadan çıkartılacaktır. ../06/2006
ECZANE RUHSAT TARİHİ:
Ecz. ..
İMZA - KAŞE
YASAL DAYANAKLAR:
6643. Madde 4.b
Azasının maddi ve manevi hak ve menfaatlerini korumak ve bunları halkın ve devletin menfaati ile en iyi şekilde telife çalışmak.
Madde 39.j
Eczanelerden sağlık hizmeti satın alacak bütün kamu ve özel kurum kuruluşlarla anlaşmalar yapmak imzalanan protokole uygun tip sözleşmeleri bastırmak belirleyeceği bedel karşılığı eczanelere dağıtmak.
Madde 39-I
Bu kanun ve kanuna göre çıkartılacak tüzük ve yönetmelikler ile öngörülen diğer işleri yapmak.
Madde 20-f
Azanın mesleki tehammüllerini temin için gerekli teşebbüllerde bulunmak ve bu hususun yerine getirilmesi maksadıyla resmi ve hususi sağlık müesseselerinden faydalanmaya çalışmak.
2006 Sözleşme:
Bağ-Kur Madde 11-e
Düzenleyen hekimin adı,soyadı, imzası ve ihtisas numarası, sicil ve / veya diploma numarasını, hastanenin ismini aramak zorundadır.
2006 Bütçe Uygulamam Talimatı 29 Nisan 2006 - Madde 11.2
Yatarak Tedavilerde Reçetelerin Düzenlenmesi:
Yatarak tedavilerde hastanede kullanılan ilaçların hastane eczanelerinden temini zorunludur.
Dışardan alınması gereken ilaçlar, hak sahiplerinin sağlık karnelerine, üzerine de yer alan bilgiler tam ve eksiksiz olarak kendinden kopyalı reçetelere yazılacak. ECZANEMİZDE YOKTUR, YATAN HASTA kaşesi vurularak başhekimlik tarafından onaylanacaktır.
Hastanelerde bu şekilde düzenlenen reçeteler 5 günlük maksimal tedavi dozunu geçemeyecektir. Bilahare ilacın hastane eczanesince temin edilememesi ve tedavinin devam ettiği durumlarda doz bitiminde yeniden reçete yazılması mümkündür.
Yukarıda belirtilen esaslara göre, hastanelerde yatan hastalar için düzenlenen reçete muhteviyatı ilaçların, rasyonel kullanımını sağlamak amacıyla, eczanelerden dönüşümlü olarak temini hususunda, hastaneler, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ile işbirliği yapabilir. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından müştereken belirlenir.
2006 SSK Sözleşmesi Madde 24-b Sigortalı ve hak sahibinin yatarak tedavisinde gerekli ilaçların hastane eczanesinden temin edilememesi durumunda gerekli ilaçlar sözleşmeli eczanelerden bölge eczacı odası koordinasyonunda dönüşümlü olarak karşılanabilir. Bu uygulamada bütçe uygulama talimatı hükümleri esas alınır.
- NO.LU KAŞE:
Hastanın İlaçları K.E.O.
R.D.Ü. tarafından . Eczanesinden karşılanmıştır.
R.D.Ü. Kayıt No: ..
2. NO.LU KAŞE:
K.E.O. R.D.Ü. tarafından
Eczanesi adına teslim alındı.
NOT: Depo kanalıyla gelebilecek ilaçlar için sevk irsaliyesine basılacak kaşe.